NAV

PORTFOLIO

// 住宅空間

返回

住宅空間

超線 Extended lines

Case Data

空間形式住宅 公寓

座落位置台北市中正區

空間格局4房2廳2衛

空間面積40坪

主要建材石材、進口磁磚、烤漆、木地板、鏡面玻璃、鐵件、鍍膜人造石

Concept

「還記得爸爸小時候都會帶我們到中正紀念堂溜冰!」


中正紀念堂是大家最耳熟能詳的地方,這裡充滿小時候的回憶,

溜冰、散步、在樹林間嬉戲追逐…

隨著年紀增長,回憶還是深深的烙印在心底,

時空轉變下唯一不變的就是那被歷史刻畫了超過60年的藍色屋頂天際線。


走遍世界各地的屋主,看過無數的風景也住過不少的屋子,

最令他欣賞的依然是簡約卻很有質感的氛圍,這點與我們不謀而合,

因為在這個空間裡最大的風格是「回憶」!

於是我們刻意將彩度降到最低,唯一有的顏色是回憶中的藍色;

把造型降到最簡約,唯一有的造型是回憶裡中正紀念堂屋頂的斜線,

而這些斜線不僅代表回憶,

也代表著來自不同國家文化的新婚屋主在未來將會交織出獨特又和諧的生活。


利用不同角度的直線構成一個平面;

利用不同高度的平面構成一個元素;

利用各個不同的元素構成一幅畫。

這幅畫代表兩個截然不同的人所交織而成的故事,不同角度的放射線超越限制的彼此交織,

當一切不再只是垂直水平,所有的一切都開始超限的表達,空間就不再只有一種表情了。



"Dad used to take us rollerblading to CKS Memorial Hall when we were little!"

CKS memorial hall is a place we were familiar with growing up. It is filled with our memories of rollerblading, taking walks, playing in the woods, etc. As we grow older, these memories still live in our hearts. Along with time passing by, the only unchanged part is the blue rooftop in the skyline that connects us with 60 years old of history.

A chance encounter brought the owner to purchase this old, 4th-floor apartment. Despite the old structure, when the owner walked to the window side, over-looking the blue rooftop in the skyline was reminded of his childhood memories. He immediately decided to increase the size of the windows. The enlarged windows formed the view and memories together into a warm piece of art, which bring in natural sunlight and breezy air in to freshen up the house.

The owner has traveled around the world, seen plenty of beautiful scenery and lived in many different houses. What still attracts him the most are the beauty of simplicity and an artistic atmosphere, which is a view that the design team also holds in high regard. The major characteristic of this residence is "memories". Therefore, we reduced the number of colors used to the minimum. The only color left is blue, which represents the concept of old memories. The only diagonal line used in the design is from CKS memorial hall rooftop, it not only represents old memories, but also represents the lines of a future, harmonized life brought together by the cross-culture couple.

Using different angles of diagonal lines to form a front view, using different heights as elements, finally, this painting is done with these elements. It is also an intermingled story of two individuals with beyond-limit beliefs. When there are not only horizontals and verticals, the beauty of the space is shown by more than one face.


© 2014 Chitorch interior Design Co., Ltd.